De 24 leukste activiteiten om met je hond te doen
Want was is er nu leuker dan samen met je trouwe viervoeter te spelen?
BekijkIn dit artikel schrijven we over de 10 meest voorkomende dingen die een hond buiten tegen kan komen, wellicht wil opeten, maar dit echt beter niet kan doen. Omdat een hond er (erg) ziek van kan worden!
Avonturen beleven met je hond; natuurlijk kan dat binnenshuis, maar over het algemeen zullen ook jij en je hond de meeste avonturen buitenshuis beleven! Want de wereld is tenslotte jullie speelruimte!
Buitenshuis komen honden van alles tegen dat zij mogelijkerwijs als ‘eetbaar’ beschouwen. Soms hebben ze daar gelijk in, maar niet altijd. Het blijft als baasje dan ook oppassen geblazen, wanneer je hond buiten iets vindt dat hij of zij op wil eten.
Eikels (die uit een boom vallen), op veel honden hebben ze een flinke aantrekkingskracht. Ze nemen ze in hun bek en spelen ermee of kauwen erop. Sommige honden willen ze zelfs doorslikken. De combinatie eikels en honden kan echter gevaarlijk zijn.
In eikels zit de stof ‘tannine’. Deze stof kan bij je hond zorgen voor vergiftiging en kan schade veroorzaken aan onder andere darmen, nieren, longen en bloedvaten. Dit zal niet direct gebeuren bij je hond wanneer hij kauwt op één eikel, dus raak vooral niet direct in paniek. Maar het risico wil je als liefhebbend hondenbaasje toch überhaupt niet lopen? Dus in deze geldt ook, voorkomen is beter dan genezen.
Wellicht is het je opgevallen dat er groene en ook bruine(re) eikels van kleur zijn. Groene eikels zijn nog onrijpe eikels die eigenlijk te vroeg ‘vallen’. Groene eikels bevatten (nog) veel meer tannine dan rijpe, bruine eikels. Dus het is met groene eikels nog meer oppassen geblazen. Groene eikels zijn overigens ook giftig voor andere diersoorten, zoals paarden en schapen! Ook de groene bladeren van een eikenboom bevatten veel tannine.
Zoals hierboven al beschreven hoef je niet direct in paniek te raken wanneer je hond een eikel te pakken heeft (gehad). Een vergiftiging loopt een hond over het algemeen niet op door één enkele eikel.
Toch is het over het algemeen onmogelijk om je hond tijdens de wandeling in het park of bos met volop eikenbomen, of wellicht in je achtertuin met eikenboom, elke seconde in de gaten te houden. Wanneer je volwassen hond zich een wandeling in ‘eikel rijk’ gebied niet goed voelt en één of meerdere van onderstaande symptomen laat zien, is het verstandig per ommegaande een dierenarts te raadplegen en ook aan te geven dat je hond wellicht eikels heeft gegeten:
Je hond wordt sloom
Je hond lijkt gedesoriënteerd
Je hond is of lijkt misselijk (en gaat wellicht braken)
Je hond lijkt erg last van zijn buik te hebben
Je hond heeft diarree en/of een afwijkende, donkere kleur urine
Afhankelijk van onder andere de leeftijd en de klachten van je hond, zal de dierenarts beslissen hoe het beste te kunnen en zullen handelen.
Net zoals zijn voorganger ‘de eikel’, vallen ook walnoten in het najaar massaal naar beneden. Dit omdat ze volgroeid en eetbaar zijn. Voor veel mensen zijn walnoten een ware delicatesse. Maar ook op sommige honden hebben ze een enorme aantrekkingskracht. Ze willen er mee spelen of ze zelfs opeten.
Walnoten zijn echter niét gezond voor je hond en kunnen schadelijk zijn! Ze bevatten voor honden giftige schimmel stoffen, ook wel mycotoxines genoemd en daar kunnen honden erg ziek van worden. Een hond kan als gevolg van deze giftige stoffen verlammingsverschijnselen en/of toevallen krijgen.
Ook is de schil van een walnoot natuurlijk keihard en een walnoot best groot. Wanneer je hond deze in zijn geheel doorslikt, ligt tevens een zeer gevaarlijke verstopping op de loer.
Heeft je hond (wilde) walnoten gegeten, in het bos, tuin of in het park, en gaat hij braken, krijgt hij diarree, wordt hij apathisch, sloom en/of krijgt hij een dronkenmansloop, wacht dan niet af, maar bezoek zo snel mogelijk je dierenarts. Er vindt dan wellicht een vergiftigingsproces plaats in het lichaam van je hond en hij moet dan echt zo snel mogelijk medisch worden geholpen.
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.
Bekijk alle hondenbrokkenElk jaar weer, van september tot november is het oogsttijd voor wat betreft de Hazelaar. En de Hazelaar, die geeft ons hazelnoten! Een lekkere en ook voedzame snack, voor mensen dan. Voor honden ligt dit net wat ingewikkelder. Al zeggen wij, honden en hazelnoten, gewoon niet ‘doen’. Want het is een combinatie die risico’s met zich meebrengt. We leggen hieronder uit waarom.
Hazelnoten die gekraakt zijn, vormen in tegenstelling tot andere noten die wel schadelijk kunnen zijn (zoals macadamia’s en amandelen) niet direct een gevaar voor je hond. Sommige honden vinden noten lekker, maar laat je hond niet enorm veel noten eten. Of eigenlijk gewoon beter helemaal niet. Eigenlijk kunnen alle noten schimmels bevatten (vooral ook als ze aan het rotten zijn, en dit kun je niet altijd van de buitenkant waarnemen). Honden kunnen erg ziek worden van de schimmels die noten kunnen bevatten.
Daarbij is de schil van hazelnoten dusdanig hard, dat mocht je hond hier op bijten, dit gebitsbeschadiging kan veroorzaken. Wanneer je hond een hazelnoot met schil doorslikt, kan er tevens een levensgevaarlijke (darm) verstopping ontstaan. We zeggen daarom, honden en hazelnoten, geen goed idee!
Als je hond hazelnoten met schil heeft gegeten (gekraakt of in zijn geheel heeft doorgeslikt), is het in verband met het risico op verstopping (en ook gebitsschade) verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Ook wanneer je hond hazelnoten heeft gegeten zonder schil en hij of zij daarna ziek oogt, is het belangrijk een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan je op dat moment het beste voorzien van een passend medisch advies.
Wij mensen vinden het over het algemeen niet zo aantrekkelijk, maar voor sommige honden is paardenpoep een niet te versmaden hapje!
Het eten van ontlasting door een hond heet coprofagie. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een hond poep van andere dieren of honden eet en de daadwerkelijke oorzaak achterhalen is vaak erg lastig. Puppy’s kunnen het gedrag van hun moeder overgenomen hebben. Zij eet soms de ontlasting van haar puppy’s op om het nest schoon te houden.
Een andere oorzaak kan stress zijn en ook kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan coprofagie. Als laatste vinden sommige honden het gewoon erg lekker, het eten van ontlasting van andere dieren. Hoe vies wij dat als mensen dan ook vinden.
Het eten van paardenpoep kan schadelijk zijn voor je hond. Wanneer een paard recent ontwormingsmiddel heeft gehad bijvoorbeeld, bestaat de kans dat desbetreffende paardenpoep restanten van ontwormingsmiddelen bevat. Wanneer je hond deze poep eet krijgt hij deze (voor een hond veel te hoge dosis) ontworming binnen en hier kan je hond (erg) ziek van worden.
Ook is het zo dat, wanneer een paard geen recente ontworming heeft gehad, er parasieten in de paardenpoep zitten die tevens schadelijk kunnen zijn voor je hond.
Je hoeft niet in paniek te raken wanneer je hond paardenpoep heeft gegeten, want er hoeft niet direct wat aan de hand te zijn, maar we adviseren jou je hond wel even extra in de gaten te houden. Je weet tenslotte niet of er ontwormingsmiddel of parasieten in de paardenpoep aanwezig waren. Het beste kun jij je hond dan ook niet veel(vuldig) paardenpoep laten eten, hoe lekker hij of zij dat misschien ook vindt.
Wanneer je hond paardenpoep heeft gegeten, hoef jij niet direct een dierenarts te raadplegen. Wordt je hond na het eten van paardenpoep misselijk, moet hij of zij overgeven of wordt je hond juist heel apathisch, dan is het zaak per ommegaande een dierenarts te bezoeken.
Slakken, je kunt er in de lente en ook zomer bijna niet omheen buiten. Want ze zijn veelvuldig te vinden in de natuur. Daar dragen zij een steentje bij aan het ecosysteem.
Slakken zijn de enige weekdieren die ook op het land leven. Er zijn verschillende soorten slakken. Er zijn slakken met een huisje en zonder huisje, de naaktslakken. Het lichaam van een slak bestaat grotendeels uit water. De huid van een slak is slijmerig en zorgt ervoor dat deze niet uitdroogt. Sommige mensen eten slakken ook als voedsel in restaurants of thuis.
Het eten van slakken met huisje of naaktslakken kan echter schadelijk zijn voor een hond. Slakken worden aangetrokken door (honden)poep, maar kunnen ook in sla zitten. Wanneer er larfjes van de Franse hartworm zich in ontlasting bevinden, kruipen zij in het lichaam van de slak. Zij infecteren op deze manier de slak. Wanneer je hond een geïnfecteerde slak op eet, komen de larfjes in de darmen van je hond terecht. Ze kruipen door de darmwand en komen via de bloedvaten in het hart terecht (hartworm). Vervolgens zitten er ook weer larven in de ontlasting van de besmette hond. De besmette hond kan dus ook andere dieren ziek maken.
Wanneer een hond besmet is met hartworm, vertoont een hond pas symptomen wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Dit kan zelfs pas na 3 tot 5 jaar te zien zijn. De symptomen zijn: hoesten en vermoeidheid, een moeizame ademhaling (vooral na enige lichaamsbeweging), bloedarmoede en lusteloosheid. Uiteindelijk kan de hond zelfs instorten na een lichte inspanning.
Wanneer hartworm niet wordt behandeld, zal je hond daaraan hoogstwaarschijnlijk overlijden. Dus een dierenarts raadplegen bij een vermoeden van hartworm is altijd belangrijk. De behandeling tegen hartworm is een intensieve behandeling die lang duurt, en helaas ook niet altijd succesvol is. Het is dus beter te voorkomen dat je hond slakken eet (zowel in binnen als in buitenland, waar hartworm nog meer voorkomt).
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.
Om het groeien en bloeien van planten, bloemen en overig gewas te bevorderen, wordt regelmatig kunstmest gebruikt. Veel mensen gebruiken kunstmest dus ook in de tuin, maar weten niet dat het erg schadelijk kan zijn voor honden (en overige dieren).
Onder kunstmest worden doorgaans de middelen van niet-biologische (kunstmatige) oorsprong verstaan die ter bevordering van de groei van gewassen aan de bodem worden toegevoegd, een soort van voedingssupplement voor gewas, zou je kunnen zeggen. Kunstmest is samengesteld uit verschillende elementen en is verkrijgbaar in verschillende varianten (korrels, kristallen, poedervorm etc).
Kunstmest is gevaarlijk voor honden. Dit komt doordat er steeds vaker cacaodoppen in kunstmest verwerkt worden en als bodembedekker wordt gebruikt, als milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest.
Veel honden vinden deze kunstmest erg lekker. Cacaodoppen zijn echter een afvalproduct van chocoladeproductie. Zoals je misschien wel weet wordt cacao verwerkt in chocolade en zijn beide schadelijk voor je hond. Ze bevatten theobromine, de stof die in de cacaoboon voorkomt en zwaar giftig is voor je hond! Mensen kunnen deze stof goed afbreken via de lever en afvoeren via de nieren. Maar voor honden en veel andere diersoorten, zoals paarden, runderen, pluimvee en vogels geldt dit niet.
Als jij je eigen tuin wilt bemesten met kunstmest en je hond loopt daar ook regelmatig, is het sterk aan te raden om te kijken wat er precies in die kunstmest verwerkt zit. Zo kun je bepalen of je hond nog veilig of zonder toezicht in de tuin rond kan lopen wanneer er is bemest, of dat het wellicht even niet verstandig is.
Houd alle producten waarin cacao is verwerkt sowieso uit de buurt van je hond. Denk dus ook aan de cacaodoppen die wel eens als decoratie in de tuin worden gelegd en houd zakken met mest goed gesloten. Wanneer jij je tuin hebt bewerkt met kunstmest, schoffel dit dan goed onder de aarde en houd je hond uit de tuin totdat meststoffen goed weggespoeld zijn door sproeien of regen.
Als je hond toch kunstmest heeft binnengekregen, kan er vergiftiging optreden. De symptomen van een vergiftiging bij een hond zijn: braken, afwijkende ademhaling, verminderd bewustzijn/apathisch, diarree, kwijlen of bijvoorbeeld schuimbekken.
Als voorbeeld, bij een hond van 30 kilo kunnen na het eten van 450 gram meststof (of 150 gram grondverbeteraar) ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die tot de dood kunnen leiden wanneer niet tijdig wordt ingegrepen. Neem daarom direct contact op met je dierenarts als je het idee hebt dat je hond (een flinke portie, oftewel een paar flinke happen) kunstmest heeft binnengekregen. In het geval van een (mogelijke) vergiftiging, dient snel medisch gehandeld te worden.
Een vreemde eend in de bijt in dit rijtje, leverworst. Want een hond mag best een plakje leverworst eten en wordt daar in principe in zijn geheel niet ziek van. Een hond is een carnivoor, een vleeseter, en een plakje leverworst gaat er bij bijna alle honden dan ook met veel smaak in.
Wanneer je hond echter buiten (op straat, in het bos of in het park) een plak(je) leverworst vindt, wees dan op je hoede en probeer te voorkomen dat je hond deze leverworst op eet. Nog te vaak hoor en lees je verhalen waarin honden moedwillig worden geprobeerd te vergiftigen. De redenen hiervoor zijn vaak niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, er is geen énkele goede reden om deze walgelijke acties goed te praten.
Wanneer een hond wordt vergiftigd, is dit een ernstige medische situatie. Helaas leidt deze dan ook nog geregeld tot de dood van een hond. Een vreselijke dood ook, over het algemeen. Dus, leverworst uit de koelkast en je hond, een prima combinatie, leverworst op straat en je hond, beter van niet!!
Wanneer je hond op straat een in jouw ogen verdacht stukje (lever)worst heeft opgegeten, dan is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen met je hond. De dierenarts kan je hond de worst op laten braken en hiermee mogelijke medische ellende voorkomen!
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.
Bekijk alle hondenbrokkenEen moestuin is hip, en bovenal heel erg gezond natuurlijk. Want niets is zo gezond als (onbespoten) groente uit eigen tuin. Daarom ontstaan er steeds meer moestuinen en kom je ze buiten meer en meer tegen.
Veel honden houden ook best wel van een stukje groente. En veel groenten zijn ook wel gezond voor een hond. Maar pas op met koolsoorten!
Koolsoorten zijn onder andere; bloemkool, broccoli, spruiten, paksoi en koolraap. Je hond en koolsoorten die niet gekookt zijn (dus bijvoorbeeld uit je moestuin worden getrokken door je hond zelf), is geen goede combinatie. Wanneer koolsoorten niet gekookt zijn is je hond niet in staat is om de plantencellen af te breken. Dit kan gasvorming en ernstige buikpijn opleveren bij je hond.
Wanneer jouw hond je of een moestuin heeft ‘geplunderd’ en hij krijgt daarna last van maag of darmen, is het verstandig om je dierenarts te raadplegen. Medisch onderzoek en/of handelen kan noodzakelijk zijn.
Planten horen bij de natuur. Sterker nog, ze maken de natuur prachtig en dragen bij aan onze fysieke en mentale gezondheid. Sommige planten bloeien (het hele jaar door), andere planten niet. Soms vinden honden het prettig om gras en/ of planten te eten. Het is niet helemaal duidelijk waarom honden dit doen. Veel planten zijn onschadelijk voor honden, maar niet allemaal!
Er zijn best wat planten die giftig zijn voor honden. We zetten de meest giftige hieronder voor je op een rijtje:
Dieffenbachia
Deze plant is in z’n geheel giftig, als je hond deze heeft gegeten kan hij last krijgen van krampen, zijn keel kan gaan opzwellen waardoor er kans is op verstikking.
Herfsttijloos
In de zaden van deze plant, maar ook in de knol zit de stof colchicine. Deze stof is erg giftig en heeft een verlammend effect bij een hond.
Oleander
Oleanders zijn er in vele soorten, het maakt niet uit om welke soort het gaat, ze zijn allemaal giftig. Als je hond slechts één blaadje heeft gegeten kan dit al dodelijk zijn. De symptomen zijn een lage bloeddruk, hartproblemen en maagproblemen.
Rododendron
De rododendron is het broertje van de azalea, het eten van deze plant kan zorgen voor het beschadigen van de nieren.
Ook willen we de Monnikskap, St. Jacobskruiskruid, de Chrysant, Lelies, het Vingerhoedskruid, Hortensia, de Conifeer, Goudregen, Buxus en Taxus nog noemen als redelijk veel voorkomende planten in Nederland die bij het eten van of het kauwen op, giftig zijn voor een hond en kunnen zorgen voor ernstige medische problematiek.
Als laatste willen we in het bijzonder de berenklauw nog even benoemen. Het sap van deze plant bevat een stof (furocoumarine) die maakt dat bij aanraking de huidcellen van een hond afsterven. Er ontstaan vervolgens vaak een heftige ontstekingsreacties met rode bulten, blaren en soms ook heftige open wonden tot gevolg. Houdt een hond dus absoluut weg bij deze plant!!
Wanneer jouw hond een plant heeft gegeten, of op een plant heeft gekauwd die giftig is voor hem of haar, dan is het noodzaak om je dierenarts te raadplegen. Medisch handelen zal hoogstwaarschijnlijk per direct noodzakelijk zijn.
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.
Bekijk alle hondenbrokkenMaïs is een groente (of eigenlijk graansoort) die groeit op de Nederlandse akkers. Mais wordt veel gebruikt door allerlei soorten gerechten, zoals garnering van gerechten en bijvoorbeeld ook in salade. Veel mensen zijn dol op de zoete smaak van Maïs.
Ook lusten de meeste honden best wel mais. Mais zelf (uit een potje) is voor een hond niet schadelijk. De kolf daarentegen is wel gevaarlijk voor een hond. Deze bestaat uit een harde kern die lastig te verteren is voor een hond en regelmatig de veroorzaker is van levensgevaarlijke darmverstoppingen.
Naast dat een maiskolf dus hard en moeilijk verteerbaar is, bevat een kolf ook veel zout. Veel zout is niet goed voor een hond en kan leiden tot nierproblemen.
Als je hond mais lekker vindt, kan het echt geen kwaad hem af en toe wat mais mee te laten eten. Met maïskolven is het echter een ander verhaal en wel oppassen geblazen. Nogmaals, deze kolven verteren honden niet goed, met alle mogelijke ellende van dien. Heeft je hond een maiskolf gevonden en gegeten en krijgt hij daarna last van een opgezette buik, buikpijn, diarree of juist verstopping, dan adviseren we je direct een dierenarts te raadplegen.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er wel wat puntjes van aandacht wanneer je op avontuur gaat met je actieve viervoeter. Laat deze punten echter een waarschuwing zijn en niet meer dan dat! Want samen fijn de natuur in en op ontdekkingstocht gaan is toch het leukste dat er is!
Hieronder vertellen we je nog over 10 (ongevaarlijke en lekkere) eetbare dingen die jij en je hond buiten tegen kunnen komen!
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Honden die niet ziek worden nadat ze iets hebben gegeten dat wordt beschreven als ongezond en schadelijk voor een hond. Zie dat dan ook als ‘geluk’, en probeer dat ‘geluk’ zeker niet nogmaals uit. Want voorkomen is beter dan genezen.
Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.
Bekijk alle hondenbrokkenEr zitten nog geen producten in je winkelmand. Winkel verder om de beste brokken voor je hond te vinden.