In welke leeftijdsfase zit jouw hond?

Puppy & Junior

2 tot 12 maanden

Lees verder

Adult

1 tot 8 jaar

Lees verder

Senior

8 jaar en ouder

Lees verder

De 24 leukste activiteiten om met je hond te doen

Want was is er nu leuker dan samen met je trouwe viervoeter te spelen?

Bekijk

De 10 leukste sporten samen met je hond

Wanneer je een actieve, en ook fitte, gezonde hond hebt, is er niets leukers om met elkaar avonturen te beleven en actief bezig te zijn! Samen een sport beoefenen bijvoorbeeld! We hebben de 10 leukste hondensporten op een rijtje gezet!

Bekijk de 10 leukste sporten

Beginnen bij het begin, de voorbereiding

Bij het samen sporten met je hond moet plezier en teamwork natuurlijk voorop staan! Want onderstaande sporten zijn echte teamsporten, waarbij baas en hond samen werken. Het is dus niet enkel belangrijk dat je hond een goede basisconditie heeft, dit geldt ook voor jou!

Wanneer je gaat sporten met je hond zijn er een paar punten waar je (vooraf) rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om:

 • Wanneer er twijfels zijn over de gezondheid en/ of conditie van je hond, eerst overleggen met je dierenarts of honden fysiotherapeut. 
 • Samen langzaam meer en meer conditie op te bouwen
 • Het sporten zelf langzaam op te bouwen
 • Te (blijven) werken aan jullie onderlinge vertrouwensband
 • Goed en degelijk materiaal aan te schaffen (denk aan een prettig tuig voor je hond en bijvoorbeeld fijne sportschoenen voor jezelf)

Neem de tijd…

Wanneer jullie beiden nog helemaal geen ervaring hebben in de hondensport, neem dan de tijd om te beoordelen welke sport het beste bij jullie past. Lees je in (dat ben je nu aan het doen, dus goed bezig!) en ga bijvoorbeeld eens bij verschillende sportactiviteiten kijken (zonder hond). Stel vragen aan ervaringsdeskundigen en beoordeel op basis daarvan of een hondensport bij je hond en jou past. Vervolgens een paar keer rustig een proeflesje meedraaien is een goede volgende stap.

Wanneer je eenmaal een (honden)sport gevonden hebt die helemaal bij jou en je hond past, dan zal er door de instructeurs aldaar aandacht worden besteedt aan het voorkomen van blessures. Door het rustig opbouwen en uitbouwen van oefeningen, maar ook door een goede warming up en cooling down! Ook is het niet handig om te gaan sporten met een volle maag. Niet voor jou en ook zeker niet voor je hond. 

Wordt er aan bovenstaande zaken geen aandacht besteed, kun jij je afvragen of jij je wel bij de juiste sportclub hebt aangesloten.Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

De 10 leukste hondensporten

Na de zo belangrijke voorbereiding en punten van aandacht voor de start van jullie hondensport avontuur, is het tijd voor de top 10 van leukste hondensporten. We hebben ze in willekeurige volgorde gerangschikt. Welke hondensport voor jou op nummer 1 staat, dat kan jij het beste zelf bepalen voor jou en je hond.

1. Agility

Agility wordt ook wel behendigheid genoemd. Bij deze hondensport moet je hond zo snel en behendig mogelijk een vastgesteld parcours afleggen onder begeleiding van jou als baasje. Het parcours bestaat uit hindernissen met een aantal ingebouwde elementen die mede gericht zijn op de gehoorzaamheid. Toestellen die je tijdens een parcours kan tegenkomen zijn onder andere;

 • De A-schutting
 • De wip
 • De tunnel
 • De slurf
 • Hoogtesprongen
 • Breedtesprongen
 • Speciale sprongen
 • De slalom
 • De kattenloop

2. Canicross

Canicross lijkt op het hardlopen met je hond. Als baasje draag je een heupgordel om je middel met daaraan een elastische band bevestigd. Deze elastische band zit aan het andere uiteinde weer vast aan het tuig van je hond

Jouw hond moet voor jou gaan lopen/ rennen en leren te trekken. Door de spanning op de lijn wordt jij voortgetrokken door je hond. Uiteraard hol je zelf ook hard mee. Samen leg je vervolgens zo snel mogelijk een parcours af. Op meerdere plekken in het land zijn canicrossgroepen te vinden die vaak wekelijks met elkaar op pad gaan. Ook zijn er canicross trainingen voor beginners. Over het algemeen zijn canicross parcoursen trail runs. Dat betekent dat er onverhard wordt gerend. Door het bos, over de hei of over het strand.

Het is tijd voor verandering…

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.

3. Doggydance

Een hondensport waarbij maximaal plezier en lol beleven met je hond voorop staat. Samen met je hond dansen op muziek, hoe leuk is dat! Een leergierige hond die graag beweegt, een goede band en vertrouwen zijn bij doggydance erg belangrijk. Na het aanleren van voldoende afwisselende oefeningen/ dansmoves stel je een eigen routine samen. Deze routine zet je vervolgens op muziek. Dogdance wordt ook wel Canine Freestyle genoemd.

honderd_honden_activiteiten_02

4. Flyball

Flyball is een relatief bekende hond – baas sport in dit rijtje en één van de weinige teamsporten om met je hond te beoefenen. Samen met het team bestaande uit meerdere baasjes, honden en een coach nemen jij en je hond het op tegen een ander team. In estafettevorm springen de honden over een serie van ‘hordes’. Aan het eind van de baan moeten ze een bal vangen en terugbrengen naar jou als baasje.  Zenuwslopend spannend en erg leuk om samen met je hond te doen! Wel is het in deze sport belangrijk dat je hond goed tegen prikkels van andere honden en mensen kan.Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

5. Dog Frisbee

Dog Frisbee is een erg aantrekkelijke sport gebleken in de praktijk voor hond en baasjes. Je moet bij hondenfrisbee echter wel goed weten wat je doet! Het is voor je hond namelijk een zeer blessuregevoelige sport door het vele springen. Na vele uren van trainen en goed op elkaar te zijn ingespeeld is het voor het publiek erg spectaculair om te zien. Dog Frisbee wordt dan ook vaak als demonstratie aangeboden op hondenshows, open dagen of overige evenementen. 

Lijkt dogfrisbee erg goed bij jou en je hond te passen, adviseren we je sterk om niet zelf aan de slag te gaan, maar onder begeleiding van een frisbee trainer. Dit om blessures bij je hond te voorkomen.6. Obedience

Obedience staat in ons land beter bekend als gehoorzaamheid. In deze hondensport worden gehoorzaamheidsoefeningen op wedstrijdniveau uitgevoerd. Het is met iedere hond belangrijk om een stukje gehoorzaamheid te trainen. Wanneer jullie dit echter buitengewoon goed ligt en jullie vinden het samen leuk, is er dus de mogelijkheid om door te trainen naar wedstrijdniveau. 

In deze sport worden er landelijk zes verschillende klassen gehanteerd met een oplopende moeilijkheidsgraad. Deze zes verschillende klassen zijn in oplopende volgorde;

 • Pre-beginners
 • Beginners
 • Novice
 • Klas A
 • Klas B
 • Klas C
honderd_activiteiten_19

7. Speuren

Bij het speuren met je hond draait het vooral om vertrouwen in elkaar te hebben. Speuren moet je samen doen, als een team. Jij, het baasje, kunt afwisselend met of zonder voer en voorwerpen het spoor lopen. Iets later volgt jouw hond het achtergelaten spoor. Wanneer je hond iets heeft gevonden, is dat natuurlijk super fantastisch. Geduld, gehoorzaamheid, vertrouwen, het heel leuk vinden om met zijn of haar hondenneus te werken en toch ook de nodige intelligentie staan bij deze hondensport voorop.

Het is tijd voor verandering…

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.

8. Treibball

Vertaald naar het Nederlands betekent treibball letterlijk ‘drijfbal’. Jouw hond moet bij deze hondensport in een parcours een aantal grote ballen een doel in duwen. Bij het duwen van deze drijfbal mag de hond alleen zijn neus en lijf gebruiken. Treibball is nog een relatief nieuwe en erg leuke sport om met je hond te beoefenen. Samen actief bezig zijn op een laagdrempelige (sport) manier waar plezier bovenaan staat, dat is bij treibball erg belangrijk.

9. Mantrailing

Het woord mantrailing betekent in het Nederlands ‘menselijk spoor’. Concreet houdt mantrailing in dat jouw hond een specifieke geur van een individueel persoon volgt. Zo deze persoon ook vindt, die bijvoorbeeld in het bos verstopt zit (of vermist is). Het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Want een hond ruikt naast de geur van de persoon die hij zoekt, ook heel veel andere (mensen)geuren, terwijl hij zoekende is.

Mantrailing is fantastisch leuk om te doen, en vergt een prachtige samenwerking en groot vertrouwen tussen jou en je hond. Bij deze sport is het belangrijk dat je hond mens sociaal is en hij het echt meer dan fantastisch vindt om samen te werken in combinatie met zijn neus gebruiken!Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

10. Balans en Coördinatie

De laatste hondensport in deze top 10 is tevens de meest nieuwe van het stel. Balans en coördinatie is enorm in opkomst. Het is een laagdrempelige ‘sport’ die enorm goed is voor het lichaam van je hond. Ook niet extreem belastend, maar juist zorgt voor een sterker hondenlichaam dat meer in balans is.

In een cursus balans en coördinatie leer jij je hond met allerlei toestellen en andere objecten behendig om te gaan. Waarbij het hondenlichaam zo te gebruiken, dat deze in balans blijft.

Balans en coördinatie is ook geschikt voor de wat oudere of jongere hond, of de hond en/ of baas van wie de conditie of sport drift wat minder hoog is!Tot slot!

We hopen dat je veel inspiratie op hebt gedaan als het gaat om het kiezen van een hondensport die bij jou actieve hond en bij jou past! We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, het plezier voor jullie beide staat ten allen tijde voorop! Wij van Honderd wensen jou en je hond veel leuke, plezierige en mooie sportieve momenten samen!

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken
Winkelwagen

Er zitten nog geen producten in je winkelmand. Winkel verder om de beste brokken voor je hond te vinden.

Verder winkelen