In welke leeftijdsfase zit jouw hond?

Puppy & Junior

2 tot 12 maanden

Lees verder

Adult

1 tot 8 jaar

Lees verder

Senior

8 jaar en ouder

Lees verder

De 24 leukste activiteiten om met je hond te doen

Want was is er nu leuker dan samen met je trouwe viervoeter te spelen?

Bekijk

De 24 leukste activiteiten om te doen met je hond

Lees het artikel

1. Speurtocht

Hoe leuk is het om een speurtocht voor en met je hond te houden, waarbij je in of buitenshuis allerlei speeltjes en ook lekkers verstopt waar je hond naar op zoek kan. Zorg ervoor dat je hond in een andere ruimte of niet aanwezig is wanneer je de speurtocht uitgezet. Laat vervolgens de neus van je hond het werk doen. Wanneer jij je hond voor de eerste keer laat speuren, is het verstandig om gemakkelijk en klein te beginnen. Hem het ‘zoek’ commando aanleert ook. Wanneer je hond precies weet wat het speuren naar iets lekkers of leuks inhoudt, kun je de afstand en hoeveelheid uitbreiden!

2. Canicross​

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken. Dit zodat je hond en jij op een vlot tempo een parcours over onverharde paden afleggen. Canicross is er voor allerlei soorten honden, klein of groot, ras of geen ras. Wel moet je hond volwassen zijn. Voor een pup is canicross nog te belastend, al kun jij je pup al wel laten wennen aan een tuig en met je opgroeiende puber al wel kleine stukjes (100 m -) hard rennen, bij voorkeur los.

Naast een enthousiaste, fysiek gezonde hond heb je een heupgordel, een goed passend hondentuig, een elastische lijn en hardloopschoenen nodig. Ook is het belangrijk dat je zelf in redelijk goede conditie verkeerd.

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

3. (Flos)touw trekken

Touw(tje) trekken, wie kent dit spelletje niet? Honden zijn dol op spelen met (flos)touwen. Ze houden ervan om met een flostouw in hun bek rond te rennen, er op te kauwen en er mee te trekken! Let er wel op dat het er met touw trekken niet te wild aan toegaat. Wanneer jij en je hond samen een spelletje flostouw trekken doen, kan het spel gemakkelijk te lomp worden, waardoor je hond door kan slaan (met overprikkeling tot gevolg). Dit moet je zien te voorkomen. Een duidelijke grens en zekere rust bewaren bij touwtrekken is dus wenselijk!

4. Behendigheid (Agility)

Bij behendigheid, ook wel bekend als Agility, leg je met je hond zo snel mogelijk een parcours af waarbij jij je hond over, door en onder obstakels (heen) stuurt. Dit kunnen tunnels zijn, wipwappen, hindernissen, poortjes etc. Behendigheid is een officiële sport, maar wordt ook heel veel georganiseerd voor enkel het plezier van hond en baas, op allerlei hondenscholen in Nederland. Behendigheid is leuk voor allerlei soorten honden, mits ze conditioneel en fysiek in goede conditie verkeren. Ook is behendigheid nog niet geschikt voor pups, doordat zij nog in de groei zijn, is behendigheid te belastend. Je kunt dus pas beginnen met behendigheid wanneer je pup volgroeid is!

5. Hondenpuzzels

Puzzels speciaal voor honden zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er puzzels voor de gevorderde ‘puzzelaars’ en de beginners! Dus ook voor jouw hond is er een geschikte hondenpuzzel. Puzzels dagen je hond niet zozeer fysiek uit, maar vooral ook mentaal. En mentale uitdaging, daar leert je hond van, en geeft hem bij het slagen een voldaan gevoel en een vol ‘koppie’. Als gevolg hiervan heb jij eventjes rust, wanneer je hond in een diepe slaap valt, om de puzzel in zijn dromen nog eens grondig te overdenken!

6. Brokjes zoeken

Je pup krijgt -als het goed is- een aantal keren per dag puppybrokjes te eten. Over het algemeen zul je deze brokjes in zijn voerbak doen. Maar het is ook leuk om het eens anders te doen! De brokjes van je pup verstoppen in de tuin bijvoorbeeld, of in een (zelfgemaakt) speeltje waar je pup er moeite voor moet doen om de brokjes eruit te krijgen. Het is leuk en uitdagend voor je pup, om niet altijd maar direct te kunnen ‘aanvallen’ op zijn brokjes. Je kunt bijvoorbeeld ook de kong hiervoor gebruiken. We vertellen daar hieronder meer over!

honderd_honden_activiteiten_02

7. De kong

De kong is een speeltje, een harde bal of andere vorm, met een gat erin. Door het stevige, rubberen materiaal is een kong bijna niet stuk te krijgen, ook niet door scherpe puppy tandjes. Doordat er een gat in de kong zit, kun je hier eten in stoppen voor je hond. Te denken valt aan brokjes, hondenkoekjes, paté of (vers) vlees. Je pup moet er moeite voor doen om het lekkers uit de kong te krijgen en is hier dus wel even zoet mee. Naast het feit dat de kong een leuk (kauw)speeltje is, zorgt het ook voor voedselverrijking. Win,win,win dus!
Wat ons betreft is een kong in huis dan ook onontbeerlijk, wanneer je een pup of volwassen hond in huis hebt!

8. Snuffelmat

Een snuffelmat kun je kopen, maar ook heel goed zelf maken. De mat bestaat uit stukjes en lapjes gevlochten stof waar je voertjes, onder, tussen en achter kunt verstoppen. Het is aan je hond om deze te vinden en hierbij zijn neus te (leren) gebruiken natuurlijk! Je hebt snuffelmatten in allerlei soorten en maten. Belangrijk is om je hond er niet alleen mee te laten, want een snuffelmat is over het algemeen vrij eenvoudig kapot te krijgen. En je hond die een stuk stof in heeft geslikt (met een mogelijke verstopping tot gevolg), daar moet je toch niet aan denken!

9. Wandelen

Tussen alle activiteiten die er te bedenken en doen zijn met je hond, zouden we ‘gewoon’ wandelen toch bijna vergeten! En dat is zonde, want wandelen is juist voor je hond ook zo belangrijk! Samen de wereld ontdekken, leren, zien, geuren opsnuffelen, veel leukers is er niet voor je hond. En we kunnen ons voorstellen dat ook jij als hondenbaasje ontzettend geniet van jullie dagelijkse wandelingen samen. Let wel op dat je de wandelingen en de wandeltijd rustig opbouwt bij een puppy. In de praktijk blijkt dat pups fysiek gezien nogal snel overvraagd worden door hun vaak enthousiaste baasjes. Wanneer je twijfelt of niet weet of je teveel doet met je pup, schroom dan vooral niet om dit even voor te leggen aan je dierenarts!

honderd_activiteiten_19

10. Balans en Coördinatie

Bij balans- en coördinatie-oefeningen staat het op een verantwoorde manier bewegen van je hond voorop. Pups, maar ook pubers, sporthonden, senior honden en honden die revalideren krijgen hiermee een sterke lichamelijke ondersteuning. Door een cursus balans en coördinatie leert je pup zijn lichaam goed kennen én gebruiken. Balans en Coördinatie is nog relatief nieuw en in opkomst, maar zeker leuk en goed om je als hondenbaasje eens in te verdiepen!

Het is tijd voor verandering…

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.

Ontdek de hondenbrokken van Honderd

Bekijk alle hondenbrokken

11. Samen zwemmen

Wat is er fijner dan een verkoelende duik tijdens een warme lente of zomerdag! Er zijn in Nederland gelukkig ook voldoende plekken waar je met je hond kunt zwemmen. Want sámen met je hond zwemmen is nog een beetje leuker natuurlijk! Wanneer jij je pup wilt laten wennen aan water, is het belangrijk om dit rustig en geduldig te doen. Niet elke pup en ook volwassen hond is een even grote fan van water. Dit heb je als baasje uiteindelijk ook gewoon te respecteren. Begin bij het begin met je pup, namelijk pootje baden. Houdt de aanraking met water leuk en ontspannen en probeer vanuit hier het contact met het water spelenderwijs uit te bouwen. Zo leg je in ieder geval een positieve basis!

12. Bezoek een hondenspeeltuin

Speeltuinen voor honden zijn in opkomst! In steeds meer dorpen en steden in Nederland zijn er hondenspeeltuinen geopend de afgelopen jaren. Over het algemeen zijn dit afgesloten (buiten) ruimtes waar je, samen met je hond, kan spelen en hij ook naar hartelust kan rennen. Met of zonder andere honden. Voor je hond is het leuk om eens een hondenspeeltuin te bezoeken. Er is vaak veel te zien en te beleven. Maar let wel op dat jij je hond en dan vooral de pup niet in het diepe gooit, tussen allemaal andere honden, op een voor hem onbekend terrein. Wanneer je pup hier een angstige ervaring opdoet, kan hij hier zijn leven lang last van houden. Laat je pup dus rustig wennen aan de omgeving, de speeltuin en de andere mensen en honden die er wellicht zijn.

13. Flyball

Je kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden. Flyball is een sport waarbij je hond over vier hindernissen springt. Aan het einde van die vier hindernissen staat een apparaat waarin een tennisbal zit, je hond maakt een mooie draai op het apparaat, neemt de bal mee en springt terug over de vier hindernissen. Zodra de neus van jouw hond door de finish gaat, mag de volgende hond door de start/finish gaan. Dit gaat zo vier keer achter elkaar. Flyball is een fysiek (en ook mentaal) erg intensieve sport en daarom nog niet geschikt voor opgroeiende pups. Is je hond echter gek op (tennis)ballen, spelen en hard rennen, dan is flyball iets om in je achterhoofd te houden voor wanneer je pup een volwassen leeftijd heeft bereikt!

14. Fietsen

Nederland is een echt fietsland en we fietsen wat af met elkaar. Soms is het voor een hond ook leuk om met zijn baasje te fietsen. Naast de fiets hollen is voor een pup nog niet goed en gezond, maar voor in de fietsmand of in een fietskar, achter de fiets van de baas, dat kan wel! Het hangt er uiteindelijk maar net vanaf wat je hond leuk vind, hoe groot je hond is en hoe fit hij is. Een pup mee laten hollen naast de fiets is sowieso géén goed idee. Doordat een pup in de groei is en zijn gewrichten kwetsbaar, is het niet goed voor je pup om lange stukken (hard) naast een fiets te hollen. Hiermee moet je dus ook wachten tot je pup een volwassen leeftijd bereikt heeft. Zoals al geschreven, voorop de fiets(mand) of in een fietskar mee kan natuurlijk wel vanaf een jonge leeftijd al!

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken
honderd_activiteiten_17

15. Skaten

Wanneer jij als baasje je balans goed kunt bewaren, houdt van actie en snelheid, een hond hebt die hier ook van houdt en jullie beide een redelijke conditie hebben, dan is skaten misschien wat voor jullie! Op skates achter je hond aan en samen de omgeving ontdekken, dat is echt superleuk om te doen. Ook hiervoor geldt, met je hond skaten is een intensieve bezigheid. Zolang je pup nog niet is uitgegroeid, is het verstandig om niet te (veel en/ of te lang te) skaten met je hond. Soms even kleine stukjes oefenen met je puber hond, dat kan wel, al blijft het met mate.

16. Massage

Een massage is voor de meeste mensen heel erg fijn, maar ook voor honden van alle leeftijden (en andere dieren trouwens). Het heeft een ontspannende, rustgevende werking en maakt spieren en weefsels weer los. Wat meer leren over het masseren van je pup, volwassen of senior hond is erg eenvoudig. Er zijn tal van workshops en ook (online) cursussen te volgen waar je vaak al in een dagdeel leert, hoe je hond (professioneel) te masseren. Ook verstevigt een massage de band tussen jou als hondenbaasje en je hond. Het geeft rust en vertrouwen. Een dikke aanrader dus om je hond, als pup en ook als volwassen hond, zo af en toe eens te voorzien van een fijne massage!

17. Apporteren

Waarschijnlijk het meest bekende spelletje tussen hond en mens, het apporteren van een bal, knuffel, of ander speeltje. Jij als baasje gooit het speeltje van je hond weg, en je hond rent vol enthousiasme achter het speeltje aan om deze zo snel mogelijk weer bij je terug te brengen. Dit zodat dit proces zich nog minstens 10 keer (of meer als het aan je hond ligt) kan herhalen. Het is erg leuk en ook handig om je pup kennis te laten maken met speeltjes, op speeltjes te leren focussen en te apporteren. Je kunt speeltjes dan ook inzetten als beloning of als afleiding, wanneer dit van toepassing is. Let er wel op dat je niet teveel vraagt van je pup als het gaat om apporteren. Ook hier geldt voor zowel je pup als je volwassen hond, het achter een speeltje aanrennen en deze terug brengen is fysiek pittig en zorgt voor opwinding bij een hond. Houdt het leuk en het apporteren dus ook binnen de perken. Wissel het af met rustige wandelsessies / snuffel partijen of rustmomenten, om zo balans te houden.

18. Hoopers

Hoopers is een relatief nieuwe (honden)sport die over is komen waaien vanuit Amerika. Hoopers is geschikt voor elke hond die het leuk vind om met zijn baasje samen te werken. Doordat het parcours geen sprongen bevat, is het lichamelijk niet enorm belastend (minder zwaar dan behendigheid) en dus ook erg leuk en passend voor heel veel honden(rassen). In tegenstelling tot behendigheid, waarbij meegelopen mag worden door het baasje, is dat bij hoopers niet toegestaan. Het baasje staat in een vak en stuurt van daaruit zijn hond aan. Honden leren zoveel mogelijk zelfstandig en op aanwijzing van lichaams- en stemcommando’s van het baasje het parcours af te leggen. Doordat de hond zelfstandig het parcours af moet leggen is hoopers niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk een uitdaging. Het stimuleert daarbij een constructieve samenwerking tussen baas en hond. Ook bij Hoopers geldt, je kunt samen ‘aan de slag’, wanneer je pup (jong) volwassen is! Al kun je wel samen met je pup oefenen als het gaat om basisbeginselen zoals hand commando’s, elkaars lichaamstaal leren begrijpen en je pup laten wennen aan objecten zoals honden tunnels.

19. Kamperen

Bij kamperen denken veel mensen aan vakantie, vrijheid en natuur. Een perfecte combinatie, ook voor je hond! Je hond meenemen de natuur in, en ook nog eens met jou als baasje mogen overnachten in de tent, caravan of camper, is voor heel veel honden het einde! Een fantastisch mooi avontuur! Op elke leeftijd kun je een hond meenemen met camperen. Wel zul je rekening moeten houden met de belastbaarheid van een pup of senior hond. De belasting is vaak niet meer, of nog niet zo groot als die van een gezonde, (jong) volwassen hond.

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken
honderd_activiteiten_14

20. Hardlopen

Een favoriete sportieve bezigheid van veel mensen die niet veel tijd en geld kost, of hoeft te kosten, is hardlopen. Hardlopen wordt nog leuker, wanneer je dit samen kunt doen met je hond. Door het samen hardlopen raken jullie beiden energie kwijt, houden jij en je hond de conditie op peil en daarbij is het voor baasjes en honden gewoon een ontspannen bezigheid. Hardlopen is fysiek intensief. Het is dus ook alleen geschikt voor honden met een goede conditie en een gezond lijf. Voor honden met korte snuiten bijvoorbeeld, is het vaak niet te doen, omdat ze te weinig lucht binnen krijgen en benauwd worden. Voordat je pup met je mee kan hardlopen, is het belangrijk dat hij uitgegroeid is en dus (jong) volwassen. Verder is het belangrijk de lengte en tempo van het hardlopen rustig op te bouwen.

21. Doggy Dancing

Dog Dance, ook wel bekend als Doggy Dance, is een aparte tak van de hondensport. Het is gebaseerd op gehoorzaamheidstraining, vol met trucjes en show. Omdat er nadruk gelegd wordt op ritme en het geheel uitgevoerd wordt op muziek, lijkt het net alsof jullie samen dansen! Voordat Doggy Dance naar Nederland kwam, ontwikkelde het zich volop in Canada, Engeland en Amerika. Deze tak van de hondensport is er niet zomaar één: hij is ontzettend afwisselend. Niet alleen zijn er tientallen verschillende bewegingen en trucjes te leren, ze zijn ook nog eens allemaal verschillend aan elkaar te breien! In de dog dance bestaan twee disciplines, te weten (Canine) Freestyle en Heel(work) to music. Doggy Dance is in principe geschikt voor elke hond, mits gezond natuurlijk. Wanneer je pup verandert in een puber, kun je voorzichtig beginnen met de beginselen van Doggy Dance. Dans ze samen!

22. Steppen

De laatste jaren is het steppen in opkomst. Je ziet steeds meer steppende mensen op straat langs racen. Voor een actieve, sterke hond met veel uithoudingsvermogen die ervan houdt om ‘hard’ te gaan, is het leuk om mee te gaan steppen met jou als baasje. Wat je nodig hebt, is een goed passend tuig, een step en wat basis conditie. Daarnaast is het belangrijk om de afstand en duur langzaam op te bouwen. Steppen met je pup is nog niet verstandig. Daarmee kun je beter wachten tot hij (jong) volwassen is. Wel kun jij je pup alvast laten wennen aan de step, door hem er kennis mee te laten maken en rustig te werken aan zijn conditie. Blijft wel altijd rekening houden met de kaders van je pup in deze.

23. Mantrailing

Honden gebruiken van nature hun neus de hele dag door. Om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren etc. Door training en oefening kunnen honden met hun zeer scherpe en goed werkende neus ook een geurspoor van een individueel mens volgen. Ze hebben het vermogen om mensen van elkaar door een eigen geur te onderscheiden. Bij mantrailing train jij je hond om een (vermist) persoon te zoeken die in een bos verstopt zit, op een industrieterrein of in een woonwijk bijvoorbeeld. Met alle afleidingen die daarbij aanwezig zijn. Een super leuke, intensieve samenwerking tussen jou en je hond. Met je pup kun je al vroeg beginnen met het oefenen / volgen van korte spoortjes en het zoeken van een bekende. Maar houdt het heel klein en eenvoudig, zowel fysiek als mentaal. Als je pup richting volwassenheid gaat, kun je beginnen met het ‘echte’ werk!

24. Clickeren

Deze clicker tip in het kader van samen spelen en trainen wordt bijna als laatste genoemd, maar zou eigenlijk niet misstaan in de top tien van deze lijst. Want clickeren is een erg bekende, gedegen en diervriendelijke leermethode voor een hond (en ook andere dieren). De clicker is een klein plastic doosje, met een metalen stripje. Door op het stripje te drukken komt er een ‘click’ geluid uit. Dit geluid, de click, wordt gebruikt om het gewenste gedrag van een hond te markeren en aan te geven dat een beloning volgt. Dit is het stukje operante conditionering.
De clicker is dus een hulpmiddel bij het trainen en leren van je hond. Je kunt een pup heel eenvoudig dingen leren door middel van een clicker, maar ook is een oudere hond heel prima en efficiënt te trainen met behulp van een clicker. Een aanrader om je als nieuw puppy of volwassen herplaatser baasje in te verdiepen!

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken
Winkelwagen

Er zitten nog geen producten in je winkelmand. Winkel verder om de beste brokken voor je hond te vinden.

Verder winkelen