In welke leeftijdsfase zit jouw hond?

Puppy & Junior

2 tot 12 maanden

Lees verder

Adult

1 tot 8 jaar

Lees verder

Senior

8 jaar en ouder

Lees verder

De 24 leukste activiteiten om met je hond te doen

Want was is er nu leuker dan samen met je trouwe viervoeter te spelen?

Bekijk

De 5 allerleukste wateractiviteiten met je hond

Er zijn honden die niets van water willen en moeten weten (en dat is prima natuurlijk), maar er zijn ook heel veel honden die wel dol zijn op water! Er zijn echt meer wateractiviteiten met je hond te bedenken dan enkel zwemmen.

1. Zwemmen met je hond

Er is weinig fijner en meer verfrissend dan op een zomerse dag verkoeling te zoeken bij het water. Dit geldt voor zowel mens als dier. Van pootjebaden tot actief zwemmen, iedereen heeft zo zijn voorkeur wat betreft het afkoelen.

De echte waterratten op vier poten, die wachten echter niet op een zomerse dag, maar springen zomaar het hele jaar door het water in. Sloot, vijver, beek, zee, het maakt jouw trouwe viervoeter niets uit.

Het samen zwemmen met je hond is natuurlijk wel het allerleukst! Dit zal zich voornamelijk beperken tot wanneer het mooier weer is, de watertemperatuur weer wat hoger is. Bij en voor het zwemmen met je hond zijn er wel een aantal aandachtspunten om het leuk en gezond te houden. Dat zijn de volgende:

Honden en water drinken (tijdens het zwemmen)

Veel honden vinden het heerlijk, water drinken uit de zwemvijver, sloot of het zwembadje. Het smaakt veel honden klaarblijkelijk beter dan het drinken uit hun eigen drinkbak.

Wanneer je hond in de natuur in zoet water zwemt, is het belangrijk om even globaal te kijken hoe het water ‘erbij ligt’, eruit ziet. Zoet water kan microbiologisch erg ongezond zijn. Zo kan er in zoet water sprake zijn van botulisme. Dit komt voornamelijk voor in de zomer bij erg warm weer en is voor zowel mens als dier erg schadelijk! Zie jij een dode vogel drijven of dode vissen in ondiep, zoet water, laat je hond er dan niet zwemmen en ook niet drinken. De kans op botulisme is aanwezig!

Zout water is minder te vinden dan zoet water in Nederland. Toch is onze zee over het algemeen zout. Vaak geeft zwemmen in zout water niet zoveel problemen voor en bij honden, als een hond maar niet te veel zout water drinkt of inslikt. Bij een grote hoeveelheid zout water inname, kan een hond misselijk worden en gaan braken, zoutvergiftiging oplopen (in het ergste geval). Het is verstandig om in het geval van zout water, altijd zelf (drink)water mee te nemen voor je hond. Ook kunnen hondenogen wat geïrriteerd raken door zout water.  Dit komt, als het al voorkomt, echter vaak enkel voor bij de fanatieke zwemmers.wateractiviteiten_hond_honderd

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

Zwem blessures bij honden

Wanneer je hond enkel bij erg warm weer zwemt, let dan op dat jij je hond niet ineens heel veel of lang laat zwemmen. Dit kan zorgen voor oververhitting (echt waar!) bij je hond. Verder maakt je hond bij het zwemmen bewegingen die natuurlijk compleet anders zijn dan zijn wandel, snuffel en ren bewegingen op het droge. Wil je meer, langer en intensiever gaan zwemmen met je hond, bouw dit dan rustig op. Zo voorkom je blessures.

Een specifiek punt van aandacht nog hieromtrent, bij het zwemmen ontstaan veel schouderblessures. Een hond die een relatief hoge waterkant moet opklimmen, gebruikt hierbij intensief zijn schouders. Er moet mede veel kracht worden gezet door een hond, omdat een natte vacht meer weegt. Schouders zijn kwetsbaar en blessures in deze langdurig en ook pijnlijk voor een hond. Beter is het dus om een waterkant op te zoeken waar je hond makkelijk in en uit het water kan.

Het is tijd voor verandering…

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.

Cold water tail

Deze aandoening kan ontstaan na het (intensief) zwemmen van een hond in (koud) water. Het is een nog vrij onbekend fenomeen bij veel hondenbaasjes, een cold water tail. Een cold water tail is een staart die slap hangt, een hond kan zijn staart niet tot nauwelijks gebruiken en heeft er vaak ook pijn aan. Deze aandoening is niet ernstig en trekt na een aantal dagen weer weg, maar het is wel vervelend voor een hond. Het is dan ook goed om de symptomen bijtijds te herkennen.

Los van bovenstaande aandachtspunten is het zwemmen met je hond vooral heel leuk en plezierig! Voor jou en voor je hond een super leuke, laagdrempelige ‘samen’ (water)activiteit!

2. Kanoën met je hond

Met de kano het water op, er is weinig meer relaxed dan dat. In alle rust je mee laten voeren door het kabbelende water. Prachtige natuur om je heen, en wellicht een heerlijke temperatuur.

Op steeds meer plekken mag ook je hond mee in de kano. En hoe leuk is dat? Samen plekken ontdekken die je niet te voet kunt ontdekken. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, dat op pad met kano niet voor elke hond geschikt is. Heb je een echte stuiterbal die geen 5 minuten stil kan zitten, een hond die liever de peddel apporteert en deze dus niet met rust kan laten, of een hond die bang is op het water, kies dan vooral een andere leuke activiteit samen.

Heb je een relatief rustige hond die dol is op water en er ook echt van geniet om gewoon rond te kijken en ‘niets’ te doen, dan is kanoën wellicht echt iets voor jullie.

We hebben we de volgende aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

  • Huur een kano en geen kayak. In een kano is er meer ruimte (voor je hond), en dat is wel zo prettig, wanneer hij of zij langere tijd stil moet zitten.

  • Kies voor een relaxte route zonder allerlei stroomversnellingen. Voor veel honden is een intensieve kanotocht minder geschikt.

  • Check vóór je op pad gaat met je hond, of je hond mee mag in de kano die jij wilt huren. Dit voorkomt teleurstellingen.

  • Laat je hond voor het kanovaren nog even goed uit! Want hij moet het vervolgens een tijdje ophouden..

  • In sommige gevallen kan het handig/ verstandig zijn om een zwemvest voor je hond aan te schaffen of te huren. Denk hier vooraf even goed over na.

  • Neem eten en ook water mee voor je hond. Het is niet gezegd dat je hond tussen het kanoën door kan drinken.

  • Wanneer het erg warm is, de temperatuur erg hoog, is dat het ook op het water. Honden kunnen warmte veel minder goed kwijt dan wij mensen. Het is dan ook niet verstandig om met hoge temperaturen met je hond te gaan kanoën.

Met deze punten van aandacht in je achterhoofd, wensen wij jou en je hond alvast veel kano plezier!

3. Bootje varen

Deze wateractiviteit is ook leuk voor honden die niet perse, of perse niet in aanraking willen komen met water. Want wanneer je in een boot zit, hoef je niet nat te worden! Een hond kan wel maximaal genieten van het gezelschap van zijn baasjes en van de omgeving. Dus ‘bootje varen’ is voor heel veel honden een leuke en geschikte activiteit. Ook voor honden die niet zo houden van contact met water.

Het is ook bij bootje varen handig om een aantal aandachtspunten in je achterhoofd te houden. Zo adviseren wij om een zwemvest voor je hond aan te schaffen. Mocht hij in het diepe water terechtkomen, op wat voor wijze dan ook, dan blijft je hond drijven. Verder is het handig/ verstandig je hond voor het bootje varen goed uit te laten. Zijn behoeften zal hij natuurlijk niet kunnen doen op de boot. Zorg er verder bij hogere temperaturen voor dat er schaduwplekken aanwezig zijn voor je hond. Een hond raakt zijn warmte minder makkelijk kwijt dan wij mensen.

Verder is het verstandig om vooraf te checken of je hond mee mag op de boot die je wilt huren. Heb je zelf een boot, dan bepaal je dit gelukkig helemaal zelf natuurlijk!

4. Suppen

Suppen is hip, eigenlijk al wel een tijdje. Mocht je niet precies weten wat suppen inhoudt; suppen staat afgekort voor SUP, Stand Up Paddle Boarding. Suppen noemt men ook wel surf paddelen. Al staand op je sup board peddel je over het water. Met 1 peddel, welteverstaan. Balans en evenwicht zijn belangrijke aspecten. Je kunt ook op je board gaan zitten, maar er zijn geen specifieke zitjes, zoals in een kano.

Suppen doe je dus voornamelijk staand. Wanneer jij je hond meeneemt, kan een hond van een klein formaat eventueel nog gaan zitten of liggen, maar een hond van een groot of groter formaat zal toch ook voornamelijk moeten blijven staan.

Hoewel suppen een laagdrempelige, ontspannende bezigheid is om samen te doen met je hond, is het dus belangrijk dat je hond water leuk vindt én dat zijn conditie en lichaamsgestel in orde is. Een langere tijd blijven staan moet je hond naast leuk vinden, ook goed vol kunnen houden. En uiteraard moet je hond het niet erg vinden om in het water te belanden. Want dit zal met suppen zo af en toe best wel eens gebeuren..

Het dragen van een zwemvest bij je hond tijdens het suppen is dan ook aan te raden. Helemaal wanneer je verder het water op gaat en het water dieper wordt. Ook is een supboard met voldoende ruimte voor jou en je hond aan te raden. Het zorgt voor net een beetje meer comfort voor jullie beiden.

Suppen, zonder en ook met hond, is niet voor niets zo populair. Het is leuk, laagdrempelig en een super ontspannen bezigheid! Een aanrader voor jou en je waterrat op 4 poten!

5-wateractiviteiten-hond-honderd

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken

5. Samen spelen met water

We schreven het al eerder, veel honden zijn dol op water. Maar niet alle honden die dol zijn op water, zijn ook per se dol op zwemmen. Gelukkig zijn er allerlei leuke wateractiviteiten te bedenken die niet enkel gericht zijn op zwemmen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van bijvoorbeeld gewoon pootje baden? Een mooi plekje aan de waterkant uitzoeken en daar heerlijk chillen met elkaar? Voor de actievelingen onder ons, wat dacht je van een waterballonnengevecht? Wanneer je hond niet schrikt van een waterballon die kapot valt en wellicht wat waterspetters, dan is dit een superleuke activiteit.

Maar er is meer! Spelen met de waterslang of met een sproeier bijvoorbeeld. Samen door de waterstraal of stralen rennen, water drinken uit de straal of gewoon lekker een beetje knoeien en klooien met het water. Er is zoveel leuks te bedenken!

Wat ook vaak een hit is, ‘gewoon’ een badje opzetten in de tuin en wat waterspelletjes uitproberen samen. ‘Duiken’ naar een speeltje dat wel of juist niet blijft drijven, samen pootje baden of koekjes uit het water vissen! Waterplezier voor 10!Het is tijd voor verandering…

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. Honderd is hèt hondenbrokken merk voor de actieve hond. Bij Honderd geloven wij in een buitenleven dat bol staat van de avonturen tussen baas en hond. Daarom produceren wij hondenbrokken met alleen maar natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Dit houdt elke hond in vorm en zo halen wij het maximale uit ieder hondenleven. Zo kunnen hond en baas er fijn op uit gaan, 100% genieten van het buitenleven en van elkaar.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen, is er qua wateractiviteiten in combinatie met jou en je hond ontzettend veel leuks te bedenken. We weten dan ook zeker dat je (nieuwe) inspiratie hebt opgedaan en dat er een leuke (water)activiteit voor je hond en jou tussen zit.

Nu nog hopen op lang, mooi, warm en zonnig weer…!

Heb jij een actieve hond?

Honderd is hét hondenbrokken merk voor de actieve hond. De hondenbrokken van Honderd bevatten de beste ingrediënten om het maximale uit iedere hond te halen.

Bekijk alle hondenbrokken
Winkelwagen

Er zitten nog geen producten in je winkelmand. Winkel verder om de beste brokken voor je hond te vinden.

Verder winkelen